Telefon +48 502 037 531

  Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Czyszczenie i dezynfekcja klimatyzatorów

czyszczenie klimatyzacjiW ostatnich latach coraz więcej uwagi poświęca się utrzymywaniu czystej klimatyzacji i urządzeń chłodniczych. Z pewnością jest to pozytywny trend. Obecność różnego rodzaju zanieczyszczeń, może powodować nie tylko nieestetyczny wygląd, ale przede wszystkim pogorszenie wydajności pracy, zwiększone zużycie energii, a nawet poważne uszkodzenie sprzętu, np. uszkodzenie sprężarki. Z drugiej strony, jest również przyczyną nieprzyjemnych zapachów oraz licznych chorób i dolegliwości, spowodowanych zanieczyszczeniem powietrza przez mikroorganizmy, które namnażają się w instalacjach klimatyzacyjnych i chłodniczych. W skrajnym przypadku, mogą nawet być przyczyną śmierci.

 

Czyszczenie skraplaczy

klimatyzacjaRolą skraplacza jest oddawanie ciepła odbieranego z chłodzonych pomieszczeń i wytwarzanego podczas kompresji. Wydajność tej funkcji zależy w dużej mierze od wydajności wymiany ciepła między skraplaczem, a otoczeniem.

Skraplacz jest umieszczony na zewnątrz pomieszczenia, dlatego jest narażony na znacznie większą ilość zanieczyszczeń niż parownik. Są to różnego pochodzenia pyły, a także liczne organiczne cząstki stałe – pyłki i cząstki roślin, martwe owady, ptasie pióra, futra, itp. Zanieczyszczenia pokrywają z jednej strony elementy skraplacza, tworząc na nich warstwę izolacji termicznej, z drugiej zaś zatykają przestrzenie międzyżebrowe, poważnie ograniczając przepływ powietrza. Skutkuje to znacznym zmniejszeniem wymiany ciepła, co z kolei powoduje spadek wydajności skraplacza. Aby spełnić podane parametry chłodzenia, wzrasta obciążenie sprężarki, które musi trwać dłużej i/lub ze zwiększoną wydajnością. To z kolei, pociąga za sobą dalsze, negatywne konsekwencje:

  • wyższe zużycie energii (nawet o kilkadziesiąt procent),
  • głośniejszą pracę,
  • większy wskaźnik awaryjności,
  • skrócenie całkowitej żywotności urządzenia.

Dodatkowo sprawia, że urządzenie, pomimo pracy na najwyższych obrotach, nie zapewnia chłodzenia na wymaganym poziomie.

Regularne czyszczenie urządzenia nie wymaga dużo czasu, nie wiąże się również z poważnymi kosztami. Opisane wyżej skutki, które wynikają z braku należytej dbałości o czystość, z pewnością będą kosztowały znacznie więcej (energia, awarie, czas użytkowania).

Czasami, ze względu na lokalizację skraplacza, jest on szczególnie narażony na pewne określone zanieczyszczenia. Dotyczy to urządzeń działających w kuchni, np. w restauracji lub hotelu. Osadzają się na nim typowe opary kuchenne, w tym trudne do usunięcia tłuszcze. Przeciętny, nawet wyspecjalizowany agent, może nie poradzić sobie z tak silnym smarowaniem. Dlatego należy zwrócić uwagę, aby zastosowany preparat był odpowiedni do rodzaju i intensywności zabrudzenia.

Specjalne środki czyszczące i metody, które mamy obecne w naszej ofercie, doskonale radzą sobie ze wszystkimi zanieczyszczeniami.

 

Czyszczenie i dezynfekcja parowników

klimatyzatorParownik zasysa powietrze z pomieszczenia, które – przepływając między żebrami – jest schładzane i zawracane do pomieszczenia.

Zanieczyszczenie łopatek parownika zmniejsza przenoszenie ciepła i prowadzi do wzrostu ciśnienia w układzie. Powoduje to takie same konsekwencje, jak opisane powyżej, dotyczące zabrudzonych skraplaczy – wyższe zużycie energii, częstsze awarie, itp.

W przypadku parowników zwykle mamy do czynienia z innymi rodzajami zanieczyszczeń, niż w przypadku skraplaczy. Są to zwykle kurz oraz innego tego typu zanieczyszczenia, które ze względu na obecną wilgotność, mogą „skutecznie” owijać żebra i inne elementy parownika.

Ze względu na fakt, że parownik jest zainstalowany w pomieszczeniu, do jego czyszczenia stosuje się łagodniejsze środki czyszczące. Jest bezpieczniejszy, ale zwykle nie ma potrzeby używania silnych zasobów. Jeśli parownik jest montowany w miejscach o zwiększonej obecności niektórych zanieczyszczeń, może być konieczne użycie preparatów o silniejszym działaniu. Dotyczy to na przykład parowników w kuchniach, w których gromadzi się duża ilość złogów tłuszczu.

W przypadku parowników, usuwanie brudu jest tylko jednym aspektem szeroko pojętej czystości. Odpowiednia temperatura i wilgotność – z którymi tu mamy do czynienia, stwarzają idealne warunki do rozwoju pleśni, grzybów i bakterii. A to realne zagrożenie dla zdrowia osób przebywających w klimatyzowanych pokojach. Bakterie rozwijające się w parownikach mogą prowadzić do wielu – także bardzo poważnych – chorób, w tym:

  • legionelloza, znana również jako „choroba legionistów”, wywołana przez Legionella pneumophila; choroba ta w 20% przypadków kończy się śmiercią, a według szacunków w Polsce tylko u 1 do 5% przypadków jest prawidłowo zdiagnozowana,
  • zapalenie opon mózgowych i ropnie mózgu, bakteriemia z późniejszą sepsą – wywołana przez Pseudomonas aeruginosa,
  • infekcje dróg moczowych, zapalenie opon mózgowych u noworodków, zatrucie pokarmowe, zapalenie otrzewnej, posocznica, sepsa – wywoływane przez bakterie E. Coli (bakterie te są najczęstszą przyczyną sepsy),
  • infekcje skóry, zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie opon mózgowych, ropnie mózgu, zapalenie żył i wiele innych chorób wywoływanych przez Staphylococcus aureus.
  • zapalenie wsierdzia, infekcje dróg moczowych wywołane przez Enterococcus HiraeMicrobes.

Bakterie mogą powodować również alergie i tzw. zespół chorego budynku, który objawia się bólami głowy i zawrotami głowy, zmęczeniem, omdleniem, podrażnieniem błon śluzowych i innymi dolegliwościami. Jest także źródłem nieprzyjemnego zapachu, który może skutecznie zniechęcać do włączenia klimatyzatora nawet w upalny dzień.

Bakterie i inne mikroorganizmy rozwijają się nie tylko w parowniku, ale także – a nawet przede wszystkim – w systemach odprowadzania kondensatu, w szczególności na tacach ociekowych (jeśli są one oczywiście stosowane w danym systemie) – gdzie warunki ich namnażania są wyjątkowo korzystne.

Z powyższych powodów do czyszczenia parowników (i systemów kondensatu), używamy preparatów o właściwościach biobójczych, eliminujących szkodliwe mikroorganizmy, w szczególności bakterie i grzyby.

Środki dezynfekujące i metody które stosujemy, skutecznie czyszczą i dezynfekują powierzchnie, niszczą bakterie i grzyby, hamując rozwój pleśni. Eliminują nieprzyjemny zapach i dezodoryzują. Można je stosować do powierzchni mających kontakt z żywnością, co czyni ich idealnym do sklepów, gastronomii i przemysłu spożywczego. Preparaty nasze głównie oparte są na nanotechnologii, które zawierają nanocząsteczki srebra. Bardzo skutecznie przez dłuższy czas hamują rozwój bakterii, wirusów i alergenów podczas użytkowania klimatyzatora.

 

biała klimatyzacjaCzyszczenie filtrów powietrza

Konsekwencje zanieczyszczonych filtrów są analogiczne do opisanych powyżej – ograniczenie przepływu powietrza, prowadzące do zmniejszenia wydajności klimatyzatora, zwiększonego zużycia energii i awarii urządzeń, gromadzenia i rozwoju mikroorganizmów, nieprzyjemnych zapachów itp. Czyszczenie filtrów nie wymaga interwencji specjalistycznej usługi. W tym celu można użyć odkurzacza lub szczotki, filtry można również myć wodą – czystą lub łagodnym detergentem. W przypadku filtrów standardowych, wskazane jest również zdezynfekowanie ich odpowiednim środkiem dezynfekującym.

Regularne i skuteczne czyszczenie urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych oznacza nie tylko większą estetykę, ale przede wszystkim bardziej wydajne i trwalsze urządzenia oraz niższe koszty energii. Oznacza to również dbanie o własne zdrowie – parowniki w instalacjach klimatyzacyjnych i chłodniczych są doskonałym środowiskiem do rozwoju grzybów, pleśni, bakterii i innych mikroorganizmów, które mogą powodować różne problemy zdrowotne.


W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.